Apartmani Vodice
 
Pretraga smještaja
Od
Do
Odaberite tip smještaja:
Last minute

Povijest

Godine 1402. prvi je pisani spomen imena Vodice kao Arausa. Izvor riječi potječe od naziva izvor vode. Cijela regija bogata je izvorima pitke vode. Tijekom povijesti Vodice su pretrpile više napada, uglavnom od Turaka. U novijoj povijesti, Vodice su su bile granica bojišnice za vrijeme Domovinskog rata početkom 90-ih godina.

Domovinski rat vodice boban

Domovinski rat

Na ulazu u Vodice nalazi spomenik za hrvatskog borca Ante Juričev Martinčev, zvan Boban. Anekdota iz Vodica vezana uz Domovinski rat je ta da je Boban skoro sam zaustavio prodor tenkova JNA u Vodice 1991. godine. Pred uzlazom u Vodice formirala se kolona agresorskih tenkova. Boban je sam izašao pred koloonu, visoko podigao prste na obje ruke u slovo „V“ za pobjedu i zaprijetio neprijatelju da ne ide dalje! Na to se JNA okreće i odlazi. Ante ih je otjerao iako je iza njega bilo samo nekoliko stavnika, branitelja, naoružanih vilama i lovačkim puškama.

Crkva sv. svetog Križa vodice

Crkva sv. Križa

Jedna od glavnih znamenitosti je crkva sv. Križa. Istu crkvu sagradio je Ivan Skok u 18. stoljeću. Crkva je jedno od glavnih okupljališta domaćeg stanovništva. U njoj se održavaju razne manifestacije, od priredbi, koncerata i slično.

Važne godine u povijesti Vodica.

1891. – Vodice postaju samostalna opća. Odvajaju se od općine Tisno.
1885. – završena izgradnja ceste Vodice – Mostine, Vodice – Tisno, te ceste prema Zatonu i Šibeniku
1886. – otvaranje Hrvatske čitaonice

Kroz spise zabilježeno je da u 19. stoljeću u Vodicama živi oko 1600 ljudi, a početkom 20. stoljeća 2600 ljudi. Također, postoji podatak o tome da je 1928. u Vodicama živjelo 3000 stanovnika.

Danas u Vodicama živi oko 12500 stanovnica van ljetne sezone. U vrijeme ljetno sezone brojka se popne do 30000 ljudi.

okit vodice brdo

Okit

U blizini Vodica, nalazi se brdo Okit. Nadmorske visine 135m. Na vrhu Okita nalazi se crkva Gospe od Karmela. Na cesti od podnožja prema crkvi nalazi se 14 postaja križnog puta koje vode na vrh Okita. U vrijeme proslave Uskrsa ovim putem Žudije prate Isusa na križnom putu. U vrijeme domovinskog rata, 1991. crkva je srušena i oštećena do neprepoznatljivosti. 1995. postavljen je kamen temeljac za obnovu crkve. Mnogo Vodičkih obitelji sudjelovalo je u obnovi crkve. Obnova crkve još uvjek nije završena.

Čorićev toranj

Toranj sagrađen 1646. od bračkog kamena. Prvotno zamišljen kao ljetnikovac imućne šibenske obitelji Fondra. Preživio napade turaka, te je i danas u derutnom stanju.

Crkva sv. Ilije Proroka

Prvi spomen crkve svetog Ilije Proroka datira iz davne 1298. U to vrijeme crkva je pripadala župi Srima. Danas pripada župi Vodice. Iako se crkva nalazi u derutnom stanju, ovdje se misa služi jednom godišnje i to 20. kolovoza.

Kontakt podaci Rezervacije možete izvršiti na: info@vodice-travel.com Vodice-travel.com Tel: 00385 1 363 5552 00385 1 363 9875

Vodice Travel Member Card

card

Rezervirajte smještaj putem Vodice-travel.com, te iskoristite brojne pogodnosti!

Registracija apartmana Prijavite Vaše apartmane na Vodice-travel.com Prijavi apartman
Besplatno oglašavanje

Oglašavajte svoje apartmane na Vodice-travel.com!

Besplatno oglašavanje